diumenge, 6 de gener del 2008

Xàquera ( La Creu de Santos) (942 m)

Excursió al cim comarcal de la Ribera d'Ebre. Pujarem al cim començant desde el Balneari de Cardó d'on es puja per una carretera que surt del poble de Rasquera. El balneari ara mateix estan rehabilitant-lo. Davant també trobem la planta embotelladora d'aigua.
L'excursió és molt senzilla però passa per uns paratges molt macos i les vistes desde el cim són magnífiques.

Un cop hem deixat els cotxes aparcats davant del balneari i de la planta embotelladora ens posem en camí. Agafem una pista on hi trobem un cartell que posa "Ermitori de la Vall de Cardó".

Anem pujant poc a poc i de seguida veiem a la nostra esquerra l'Ermita de Sant Simeó, dita també "Ermita de la columna" perqué es troba situada damunt d'una columna de roca. Arribem a un encreuament, a la dreta segueix la pista, nosaltres seguim per l'esquerra saltant una cadena.

Al cap de molt poca estona d'haver saltat la cadena trobem a la nostra esquerra una sender que ens porta fins a l'Ermita de la Columna, nosaltres ens hi acostem per fer-nos unes fotus i gaudir de la bona vista que es té desde allí.

Tornem enrera per anar a trobar el camí que seguiem. Comencem a pujar d'una forma més evident pel mig d'un bosc espès, ple de vegetació.

En alguns moments ens trobem que el bosc s'obre una mica i podem gaudir d'unes vistes meravelloses de tota la vall que anem pujant.

Nosaltres seguim endevant sense abandonar el camí que anem seguint, casi sempre per un espès bosc. Al poc trobem un primer encreuament, "Cova del Porc", es troba senyalitzat i nosaltres seguim direcció "Xàquera" (La Creu de Santos).

Seguim pujant i trobem un altre encreuament on podem seguir unes marques grogues a dreta i a esquerra, nosaltres seguim el camí per la dreta. Les marques grogues ja no les perdrem en tot el camí i de quan en quan trobem altres senyals.
Anem pujant i arribem fins a un coll on el bosc ja desapareix. Aquí les vistes són magnífiques, podem veure el Delta de l'Ebre, el Massís dels Ports, el mar...Ara ja ens falta poc per arribar al cim de la Creu de Santos i el camí a seguir és molt evident. A partir del coll el vent comença a fer-se bastant violent però no ens fa pensar en cap moment en la retirada. Seguim endevant i per fi ja podem veure el cim, amb un vèrtex geodèsic, una creu, un pessebre i una caixa per apuntar a un llibre.

Arribem al cim de LA CREU DE SANTOS (942 m), i ens fem les fotus de rigor del grup, de l'extens paisatge que ens ofereix aquest cim. Intentem anar ràpids perqué bufa molt de vent.
Després baixem a esmorzar una miqueta al voltant d'una caseta que es troba just sota el cim per arreserar-nos del fort vent. Abans de baixar ens acostem a la creu que es troba a l'altre banda de carena.

Ens fem més fotus de rigor.


La tornada la fem pel mateix camí fins a arribar a un encreuament on trobem una placa amb diverses opcions. Nosaltres seguim direcció "Font de l'Oliver", on al poc de començar a baixar trobem la font a mà esquerra.


Seguim el camí que és molt espès de vegetació fins que al final anem a trobar el "Camí de Tivenys", que és una pista que porta fins al balneari. La seguim de baixada i ja no la deixarem fins que arribem al punt de sortida. Abans, pel camí trobem l'Ermita de Sant Joan i un bonic mirador.


1 comentari:

Sergio ha dit...

M'he pres la llibertat de afegir-vos al meu blog.
Salutacions....
A veure quan tornem a coincidir a una sortida, no?