dimarts, 21 d’octubre del 2008

Puigsacalm (1514 m) i Puig dels Llops (1486 m)

Ascensió al "Puigsacalm", cim emblemàtic de la comarca de la Garrotxa. Pujarem per la "Canal Nova" desde Joanetes, una excursió més dura i complicada que les vies de pujada normals, però en canvi molt més divertida, això sí, no apte per a gent amb vertigen i poc acostumades a les grimpades.

Després de passar la nit a Joanetes, ens aixequem a les 7:30 del matí, ens arreglem i esmorzem una mica abans de començar a caminar. El camí l'anirem a agafar a l'entrada del poble baixant del "Coll de Bracons". Just a mà esquerra surt una pista on al començament veurem uns cartells indicatius que assenyalen els horaris i excursions desde aquest punt.
Comencem a caminar sense cap tipus de dificultad i al cap de poca estona arribarem a un màs abandonat i a uns camps on trobem indicada una font. Just en aquest punt hem de girar a l'esquerra per anar a buscar el camí que puja pel llom de la muntanya. Aquest punt és una mica perdedor.
A partir d'aquí la pujada comença a fer-se més dura i en tot moment anirem seguint marques vermelles i també grogues. Poc a poc anem guanyant alçada i el paisatge que se'ns obre, cada cop és més maco.

Seguim pujant fins que sortim a una clariana i als fons veiem una roca anomenada "El Barret". Ens dirigim a ella i serà aquí a on començarem a pujar per la "Canal Nova".
Quan arribem a sota de la roca girem cap a la dreta i passem per una passarel.la metàl.lica. Seguim pujant i anem trobant esglaons i ganxos que junt amb els arbres ens van ajudant a superar la forta pendent. Arribem a un dels punts clau de l'excursió, on trobem una passarel.la metàl.lica i uns ganxos que ens ajuden a pujar el tram més vertical de la canal. Hem d'anar amb compte en aquest punt perquè es força aeri.
Al final d'aquest tram trobem que el camí es divideix. Si anem a la dreta arribem a un campaneta que la podrem tocar. Val la pena acostar-s'hi.
Tornem enrera i seguim pel camí que puja a l'esquerra. Aquí la canal s'estreny més i en tot moment tenim un passamà que ens ajuda a superar el fort pendent.
Ja al final de tot trobem un últim tram d'esglaons que ens portarà a un balcó vora la cinglera on tindrem unes fabuloses vistes de tota la vall.
Ara només ens queda una petita grimpadeta direcció a les antenes. Quan sortim a la clariana, a dalt de tot, podem veure una mica més abaix "l'Ermita de Sta. Magdalena".


Nosaltres decidim seguir el camí arran de cinglera, fins que sense perdre'l trobem un cartell indicatiu que ens informa de dos camins a seguir per anar al "Puigsacalm", el "camí dels burros" o pel "Puig dels Llops". Nosaltres decidim seguir el segon on ens endinsa per dins el bosc.
Ara hem cambiat a la vessant nord i el paisatge és fantàstic. Pujem en forta pujada i seguim el camí sense pèrdua fins que sortim a un petit coll entre el "Puig dels Llops" i el "Puigsacalm".

Primer ens dirigim al "Puigsacalm" i en 5 minuts arribarem al cim, coronat per una enorme fita, una bandera catalana i una creu. Tenim unes vistes magnífiques de tota la comarca.


Tornem a baixar pel mateix camí fins al coll d'abans i ara anem cap al cim del "Puig dels Llops", on hi trobem una banderola catalana.

Baixarem pel mateix camí fins a sortir del bosc, on hi havia un cartell indicatiu. En aquest punt girem a l'esquerra però enlloc de seguir per on hem vingut ara seguim recte un camí molt marcat que en 5 min ens portarà a un altre cartell indicatiu.

Ens aquest punt agafem el camí de Joanetes pel "Grau de les Olletes". Baixem fent ziga zagues en fort pendent fins que arribem a "l'Ermita de les Olletes".


Ara ja només ens falta seguir el camí recte fins a pasar un altre cartell indicatiu. Seguim la direcció correcte i seguint altres marques, primer per pista, després per un corriol i finalment per pista, arribarem al lloc d'inici de l'excursió.